MEMENTO - ez történt 100 éve

Az I. világháború fontos eseményei

Karácsonyra itthon leszünk

2017. március 02. 20:49 - dianagalavics

Minden ember biztos volt ebben a kijelentésben mikor elkezdődött az I. világháború. De ne szaladjunk ennyire előre, ugyanis számos előzmény egymás utáni következése vezetett a Nagy Háborúhoz.

Mikor kitört az I. világháború emberek örültek, mert hittek a változásban és a szebb időkben. Azt gondolták a háború rövid lesz, innen származik az a kijelentés is ami ennek a bejegyzésnek a címe lett.

A nagyhatalmi egyensúly felbomlása, a francia emberek revansa Németországgal szemben, a gyarmati versengés, a szövetségi rendszerek ellentétei és a Balkán problémái mind okok voltak, ami folytán már nagyon érett egy háború. Európa országainak már csak ürügy kellett, hogy végleg elkezdődhessen a harc. Németország addigra már egy egész tervet dolgozott ki a háború megnyeréséhez, ez volt az úgynevezett Schlieffen terv, amiben a németek miután lerohanták a franciákat, legyőzik az oroszokat és győzelmet aratnak Európában. Ez mind később kiderült korántsem így alakult. 1914. június 28-án Ferenc Ferdinánd és felesége meggyilkolásával végre megszületett az ürügy, amire oly sok ország várt már. Az osztrákok egy hónap múlva hadüzenetet is küldenek Szerbiának. Majd az osztrákok és a németek háborús szövetséget kötnek, amivel létrejön a központi hatalmak. Franciaország, Nagy-Britannia és Oroszország is szövetséget kötnek, ők lesznek a hármas szövetség.

1_013a.jpg

Miután a németek lerohanják, a semleges Belgiumot közelebb kerülnek a nyugati fronthoz. A brit és francia csapatok viszont megállítják őket. Az oroszok gyorsabb felvonulása végett, a németek két frontos harcra készültek. Hindenburg, német tábornok Tannenbergnél állítja meg az oroszokat, és így állóháború alakul ki. 1914 októberében Törökország csatlakozik a háborúhoz, ezzel pedig a háború már a Balkánra is kiterjed. 1915 májusában Olaszország belépésével az antant oldalán, megnyílik az olasz front is. Az olaszokkal szemben főleg magyar csapatok harcoltak, ezek voltak az Isonzói harcok, de végül itt is állóháború alakul ki.

„Verduni vérszivattyú” így is nevezik azt az összecsapást Verdunnál, ahol 1 millió katona vesztette életét miközben a németek a francia erőket próbálták legyőzni. 1916 oroszok ellentámadást indítanak, ez miatt viszont a németeknek a nyugati csapataik keletre kellett átirányítaniuk. Miután a központi hatalmak legyőzték Szerbiát, antant maga mellé állítja Romániát, földterületek ígéretével. A román csapatok meg is támadják Magyarországot, viszont a magyarok visszaverik a támadást, majd bevonulnak Bukarestre. 1916-ban sor kerül egy német angol hadiflotta ütközésre, döntő győzelmet viszont egyik fél sem tud kiharcolni. IV. Károly miután trónra kerül Ferenc József halála után, ki akar lépni a háborúból, de az antant visszautasítja kérését. Amerika hadba lépésével a franciák és angolok kezdték biztosra venni a győzelmüket. Eközben minden országban elképesztő nyomor és éhezés üt fel, mindenki a háború végét várja, de annak még koránt sincs vége. 1917-ben Németország meghirdette a korlátlan tengeralattjáró háborút, aminek a lényege az ellenfelek hajóinak megsemmisítése volt. Ez év április. 6-án Amerika hadat üzen Németországnak. Eközben az oroszok a Kerenszkij offenzívával próbálkoztak, de ennek kudarca még jobban súlyosbította a helyzetet az országban. Németországban Lenin veszi át a vezetést, és ő is megpróbálkozik egy békekísérlettel, de az antant ezt is elutasította. 1918-ban a németek marne-i offenzíváját a britek és a franciák USA segítséggel visszaverték. A többi fronton is az antantaratott győzelmet, így a központi hatalmak folyamatos visszavonulásra kényszerültek, nyár végére 1918-ban már nagyon kritikus a helyzet. Majd augusztus 8-án a németek a Somme folyónál megsemmisítő vereséget szenvedtek, ez volt a németek fekete napja.tisztavatas_02.jpg

1918 november 3-án az OMM aláírta a feltétlen nélküli megadást Padovában - ez nevezik a padovi egyezménynek. Német vezetőség ezt nem akarja elfogadni, de az embereknek már elegük van a háborúból, ezért egyik kisebb forradalom tör ki Berlinben. Végül a németek is elfogadják, a fegyverszünetet november 11-én. Mivel november 9-én lemond a császár és kikiáltják a köztársaságot.

1914-ben az emberek azért örültek mert elkezdődött a háború, 1918-ben pedig mert végre vége lett.

Képek forrása 1, 2,

Kovács Fanni

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hatorszag-memento.blog.hu/api/trackback/id/tr7512308313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása