MEMENTO - ez történt 100 éve

Az I. világháború fontos eseményei

Népszava

2017. március 01. 18:24 - dianagalavics

A Népszava az I. világháború ideje alatt - a cenzúra ellenére is megjelenő - jelentős magyar hírlap volt, amelyben minden szörnyűségről és örömről lehetett olvasni, amire az akkori ember kíváncsi lehetett. Az újság a mai napig megjelenik. 

Minden fontos információt itt juttatták el az egyszerű ember, valamint a nagy tömegek felé, mint pl. a "Nem akarunk háborút!"  szalagcímmel világháború legelején megjelenő újságukat. Ez az újság - a mai napig - viszonylag politikailag befolyásolt, és a bal oldalhoz áll közelebb. Ez az I. világháború idején is így volt, akkor a MSZDP a Magyar Szociáldemokrata Párthoz álltak közel. 

A háború alatt a szerkesztők és az újságnál dolgozók mindig el tudták intézni, hogy megjelenhessen a lap, még akár az 1914-15-ös papírhiány idején is. Azonban sokszor különböző törvényi úton felfüggesztették a lapot, azonban ez a dolgozóknak nem okozott problémát azt követően is megjelent a lap csak éppen más címmel ( Népakarat, Szabad Nép).

Az újságnak meg kellett küzdenie minden egyes alkalommal a cenzúrával, egyik ilyen igazán kirívó eset az I. Ferenc József halálhírét közlő címlap sztori, amikor a cenzúra a címen kívül mindent kitörölt a cikkből. Emellett sokszor előfordult, hogy cenzúra alá helyezték a lapot. Ez történt 1917-ben is amikor az igazságügyi miniszter előzetes cenzúra alá helyezte a Népszavát. 

ferenc_jozsef_halalat_hirul_ado_nepszava-szam_1916_november_22_szerda.jpg

A cenzúra által megjeleníthető újság I. Ferenc József halála után 

Az MSZDP arra is használta az újságot, hogy politikai véleményét megjelentesse benne. Ez történt 1917. áprilisában, amikor az ellenzéki pártokat a Tisza-kormány megbuktatására buzdította valamint a háború végleges befejezésére és arra hogy a választójog kiterjesztése Magyarországon is kezdődjön meg. 

Kép forrása

Galavics Diána

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hatorszag-memento.blog.hu/api/trackback/id/tr3512305439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása