MEMENTO - ez történt 100 éve

Az I. világháború fontos eseményei

Lenin hatalomra kerülése

2017. január 22. 19:11 - dianagalavics

Oroszországban a háború vége felé hatalmas volt az ellenkezés a kormánnyal szemben, mivel az orosz népnek rengeteg szenvedést kellett elviselnie a háború miatt. A hatalmas veszteségek, a nélkülözés forradalomhoz vezetett. Ami természetesen várható volt, mivel mindenki éhezett és már az embereknek elegük volt a háborúból békét és nyugalmat akartak, szerették volna még a megmaradt katonákat otthon látni és befejezni a vérontást. 

Az ez idő alatt Svájcban emigrációban élő Lenin csak egy újságból értesült a történtekről. A német állam támogatta Lenint és a forradalmat, mivel ezáltal egy hatalmas ellenfelet legyőzöttnek tudhattak volna és ez nagyban az előnyüket jelentette volna minden téren. Sikerült elérni, hogy Oroszország letegye a fegyvert és békét kössön a németekkel, ezt megköszönve a németek elősegítették azt, hogy a kommunista párt kerüljön az élre Oroszországban. 

Emellett jelentős szerepe volt a forradalomban Trockijnak. Ők a legfontosabb helyeket elfoglalták a forradalom szellemében, ilyenek voltak pl.: a nyomdákat vagy a vasútállomásokat. A puccs vagyis a kormánybuktatás később, mint a nagy októberi szocialista forradalom vonult be az orosz történelem könyvekbe. 

Lenin azonban semmilyen ígéretet nem tartott be, mint szocialista vezető kezdett el uralkodni. Brutálisan levert minden felkelést, államosított mindent és teljesen megváltoztatta Oroszország addigi és jövőbeni életét. 

Galavics Diána

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hatorszag-memento.blog.hu/api/trackback/id/tr3412146161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása