MEMENTO - ez történt 100 éve

Az I. világháború fontos eseményei

Jegyrendszer

2017. március 01. 17:55 - dianagalavics

Magyarország élelmezése az I. világháborúban

Mint minden háború az I. világháború is jelentősen megviselte nem csak a fronton harcoló katonákat, de az otthon maradottakat vagyis a hátországot. Nekik volt a feladatuk az, hogy minden nyersanyagot, valamint élelmet biztosítsanak az egész ország számára. Ez akkoriban sem volt könnyű feladat. 

Az országban állandó probléma volt az áruhiány, ami miatt az emberek szinte éheztek. Rengeteg gyár sztrájkolt már a rendszer ellen és nem akarták ezt így tovább folytatni. A közellátási problémák legyőzése érdekében alapították a Közélelmezési Hivatalt, melynek célja az volt, hogy központilag előre megszervezzék ki milyen élelemből, valamint áruból mennyit és mikor kaphat. Emellett hatalmas volt a munkaerőhiány, annak ellenére, hogy már a nők is dolgoztak a megélhetésért. A gabona termelésének nagy mértékű csökkenése vezetett az első jegyrendszer kialakításához, mely 1915-ben történt, ekkor vezették be először a kenyérjegyet. Teljes gazdasági összeomlás fenyegetett, mivel a pénz elértéktelenedett.

kep52.jpg

Kenyérjegy az I. világháború idején

Az élelem kérdése hatalmas probléma volt és szinte mindenki megpróbált minden lehetőséget kihasználni azért, hogy élelemhez juttassa a családját. Emellett hatalmas volt a munkaerőhiány, annak ellenére, hogy már a nők is dolgoztak a megélhetésért. A központi hatalmak legnagyobb problémája abban mutatkozott meg, hogy nem volt elegendő nyersanyaguk, mivel ők szimplán egy gyors lefolyású háborúra számítottak és nem évekig húzódóra. A nyersanyagok teljes hiánya vezetett leginkább a központi hatalmak végleges verségéhez 1918-ban.

1917-ben azonban csak romlott a helyzet, mivel a nyersanyag, valamint a gabona olyan mértékben kifogyóban volt, hogy a Közélelmezési Hivatal kénytelen volt szankciókat bevezetni, amellyel még inkább csökkentették a háború támogatottságát, mivel bevezették a szappanjegyet, valamint 1916 márciusában a kenyér,valamint a lisztfejadagot is csökkentették, a kenyérét 34 dkg-ról 28 dkg-ra, míg a lisztét 24 dkg-ról 20 dkg-ra, ami így utólagosan belegondolva nem volt éppen kedvező az akkori emberek számára.

Úgy gondolom, hogy a mai társadalom nincs egészen tisztában azokkal a tényekkel, amiket az embereknek az I. világháború ideje alatt át kellett élniük, gondolok itt leginkább a nélkülözésre, mivel ez egy hatalmas probléma volt akkoriban. Úgy érzem meg kell emlékeznünk azokról az emberekről, akik ezen körülmények között is teljes mellszélességgel Magyarország és a Haza védelmében mindent képesek voltak elviselni.

Kép forrása

Galavics Diána 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hatorszag-memento.blog.hu/api/trackback/id/tr3612303119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása