MEMENTO - ez történt 100 éve

Az I. világháború fontos eseményei

Diplmáciai harcok a béke körül

2017. február 28. 20:24 - dianagalavics

Antant, magyarországi távirat Wilsonhoz

Az USA első világháborúba való becsatlakozásának első lépéseként is lehetne nevezni azt, amikor az akkor még semleges államoknak az antant hatalmak elküldték követelésieket az akkori elnöknek Wilsonnak. Ekkortájt a magyar szocialista párt sem volt rest, ők is táviratoztak az elnöknek. Hogy melyik fél mit szeretett volna elérni az amerikai elnöknél az ebből a bejegyzésből derül ki.

Antant hatalmak

Minden úgy kezdődött, hogy a csata állt és nem mozdult egyik fél irányában sem, a hamar véget érő háború mégsem ért olyan hamar véget, mint ahogyan azt mindenki eredetileg tervezte. Ennek a következménye az lett, hogy az eddigi háborúból kimaradó Egyesült Államok sikeresen gyarapította vagyonát és fellendítette kereskedelmét. Azonban a német tengeralattjáró háború miatt már neki is veszélyhelyzet állt fent, ezért az USA elnöke sürgette mindkét felet, hogy a béketárgyalások megkezdődhessenek, szíveskedjen mindkét fél a feltételeit vele közölni. 

A központi hatalmak élükön Németországgal elzárkóztak ez elől, szinte semmilyen feltételt nem jelenítettek meg. Ezzel szemben az antant kihasználta a lehetőséget és felvette a kapcsolatot Wilson elnökkel és elküldte neki azokat a feltételeket, amelyeket a világháború lezárta után szeretett volna magáénak tudni. Azonban sajnos ezzel nem segítették elő, hogy a háború a végéhez érjen. 

letoltes_2.jpgThomas Woodrow Wilson

Magyar Szocialista Párt

A táviratban helyeselték Wilson elnök kérését, valamint támogatták azokat a törekvéseit, hogy az értelmetlen háborút és vérontást a lehető leghamarabb be kell fejezni, mivel már így is rengeteg ember veszett oda, rengeteg család maradt apa nélkül és hogy ez a háború csak a pusztulást és a pusztítást hozza az emberekre. 

A saját véleményem szerint, ha nem is sokat, de legalább egy kicsit is hatással volt a világra az, hogy valakinek eszébe jutott, hogy örökké nem lehet így élni és a háború abbahagyását szorgalmazta. Így talán egy kicsit elgondolkodtak az átlag emberek is azon, hogy van-e értelme ennek a "nemes" háborúnak vagy jó lenne már igazán újra békében élni.

Kép forrása

Galavics Diána

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hatorszag-memento.blog.hu/api/trackback/id/tr1512296161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása